Een stedenbouwkundige vergunning benodigd?
Mag ik zomaar mijn Aluvida-carport plaatsen zonder vergunning?
EEN GARAGE OF CARPORT BOUWEN
In geval van twijfel: win informatie in bij de gemeentelijke dienst ruimtelijke ordening. De medewerkers van die dienst zullen u graag helpen.
Vanaf 1 december 2010: Vrijstelling voor losstaande garages of carports
Er geldt vanaf dan, onder voorwaarden, een vrijstelling van vergunning voor het optrekken van vrijstaande bijgebouwen (tuinhuis, zwembadhuisje, losstaande garage of carport en andere losstaande bijgebouwen) die niet hoger zijn dan 3 meter. Per woning kan maximaal 40 vierkante meter oppervlakte aan vrijstaande bijgebouwen vrijgesteld worden. Ook alle bestaande losstaande bijgebouwen worden hierbij gerekend. Om vrijgesteld te kunnen worden moeten de losstaande bijgebouwen:
De vrijstelling geldt niet als de losstaande bijgebouwen opgetrokken worden in ruimtelijk kwetsbaar gebied, in een oeverzone, afgebakend in een bekkenbeheersplan of deelbekkenbeheersplan in de 5 meter brede strook langs waterlopen.
De bouw van een losstaande garage of carport mag niet strijdig zijn met:
Uitzondering: de gemeente kan een lijst maken met plannen en verkavelingsvergunningen waarbinnen de vrijstellingsregeling wel geldt, ook al is dit strijdig met de plannen of verkavelingsvoorschriften in kwestie.
Vanaf 1 december 2010: Meldingsplicht voor aangebouwde garages en carports
Voor veranda's, aangebouwde garages, aangebouwde carports, bijkeukens... met een maximale hoogte van 4 meter kan de vergunningsplicht vanaf 1 december 2010 vervangen worden door de meldingsplicht.
Binnen de meldingsplicht geldt een maximum van 40 vierkante meter aangebouwde bijgebouwen per woning. De bestaande aangebouwde bijgebouwen (inclusief veranda's en aangebouwde garages en carports) moeten meegeteld worden bij de berekening van deze maximale oppervlakte.
De meldingsplicht geldt enkel voor aangebouwde bijgebouwen die
Als het hoofdgebouw tot tegen de perceelsgrens is gebouwd, geldt dat ook het bijgebouw tot op de perceelsgrens mag reiken, voor zover de bestaande scheidingsmuur niet gewijzigd wordt. De bouwdiepte van het bijgebouw mag de bouwdiepte van het aanpalend gebouw niet overschrijden
Maar ook de voorwaarden van verkavelingen, ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP's), gewestplan en bijzondere plannen van aanleg (BPA's) moeten gerespecteerd worden. Dit betekent dat een melding bijvoorbeeld niet mogelijk is bij zonevreemde woningen.
Is een architect nodig?
Er is geen architect nodig als de garage/carport aan al de volgende voorwaarden voldoet:
Welk aanvraagformulier gebruikt u?
Eenvoudige dossiersamenstelling:
Uitgebreide dossiersamenstelling:
VERGUNNING NODIG? WELKE WEG VOLGT UW DOSSIER?
Dit hangt af van de ligging van uw grond.
Meestal kan de gemeente (het schepencollege) snel en zelfstandig een beslissing over uw aanvraag nemen. Soms is een openbaar onderzoek nodig. Tijdens dat onderzoek kunnen omwonenden bezwaar indienen. Soms moeten ook adviezen van andere administraties worden ingewonnen. Stel bijvoorbeeld dat uw grond paalt aan een spoorweg, dan zal de gemeente het advies van de NMBS inwinnen.
De gemeente zal dan uw aanvraag beoordelen, rekening houdend met:
Vergeet niet voor u met de werken begint en tijdens de hele duur ervan aan de straat aan te plakken dat de vergunning is afgegeven. Een afschrift van de vergunning en van het dossier moet op het bouwterrein aanwezig zijn.