Geen bouwvergunning meer nodig voor carport of veranda

23/12/2010
Geen bouwvergunning meer nodig voor carport of veranda

Wie binnenkort een veranda of carport wil bouwen, moet daarvoor geen bouwvergunning meer aanvragen. Vanaf september 2009 heeft u geen stedenbouwkundige vergunning meer nodig voor kleinere constructies tot 30 m². Het volstaat om dat te melden bij de gemeente.

Nu is ofwel uw bouwproject vrijgesteld van vergunning ofwel hebt u een bouwvergunning nodig. Vanaf september wordt er een derde categorie ingevoerd: werkzaamheden die alleen aan de gemeente gemeld moeten worden. De gemeente heeft dan 20 dagen om zich tegen het bouwproject te verzetten.

De voorbije jaren vereenvoudigde en versoepelde Minister van Ruimtelijke Ordening de wettelijke bepalingen en haalde hij tegenstrijdigheden uit het decreet Ruimtelijke Ordening. Het Vlaams Parlement zorgde ervoor dat bouwwerken die vroeger buiten het wettelijk kader vielen, nu een vergunning kunnen krijgen. Daarnaast kan uw veranda, garage, luifel of terras die zonder vergunning werd gebouwd, geregulariseerd worden.

Het nieuwe decreet moet volgens Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen zorgen voor eenvoudigere procedures en meer rechtszekerheid. De nieuwe stedenbouwkundige codex moet in september van kracht zijn. In de codex staat duidelijk wat mag, wat niet mag en wanneer wat verjaart.

Dus voor het bijbouwen van een veranda of carport hebt u binnenkort nog enkel een meldingsplicht.

Terug ...

Nieuws

Carports & overkappingen opendeurdagen 18/03/2019

Opendeurweekend Kortingsactie Carports Terrasoverkappingen Nipacostorme

Carports & overkappingen opendeurdagen 13/03/2019

Op verschillende plaatsen in Vlaanderen zetten onze verdelers van carports en overkappingen hun deuren open!