Vanaf 1 december carport plaatsen zonder formaliteiten!

23/12/2010
Vanaf 1 december carport plaatsen zonder formaliteiten!

Vanaf 1 december 2010 is het niet meer nodig om een stedenbouwkundige vergunning aan te vragen voor "kleinere" werken. Hierdoor is het in de meeste gevallen enkel verplicht de aanbouw van een carport te melden aan de gemeente.

Op 16 juli 2010 heeft de Vlaamse regering twee belangrijke besluiten goedgekeurd omtrent vrijstelling en meldingsplicht van stedenbouwkundige vergunningen (bouwvergunning). Dankzij de nieuwe wetgeving zijn de formaliteiten rond het plaatsen van een carport, tuinhuis of zwembad sterk vereenvoudigd. Wie kleine ingrepen wil uitvoeren, kan dit nu sneller en met minder administratieve verplichtingen. De nieuwe regelgeving gaat van kracht vanaf 1 december 2010.


 

Meldingsplicht
 
De meldingsplicht is een nieuwe procedure uit de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, die een klein jaar geleden van kracht ging.
In de nieuwe regelgeving wordt bepaald dat voor alle overdekte constructies onder de 40m² in aanbouw geen stedenbouwkundige vergunning meer nodig is. Voor niet overdekte constructies zoals een zwembad of terras mag dit zelfs tot 80m². De bouwheer moet echter wel de werken "melden" aan de gemeente. Maximaal 20 dagen na de melding kan men beginnen met de werken. Dit betekent dat voor de aanbouw van een carport onder de 40m² die tegen de woning staat, een meldingsplicht geldt.


 
Vrijstelling
 
Voor vrijstaande overdekte constructies onder de 40m² is er geen meldingsplicht. De werken kunnen zonder meer beginnen. Voor vrijstaande niet overdekte constructies geldt deze vrijstelling tot 80m². Het plaatsen van een vrijstaande carport onder de 40m² kan zonder enige formaliteiten beginnen.
Zowel de melding als de vrijstellingen zijn niet geldig als ze strijdig zijn met andere regelgeving. Beschermde monumenten blijven dus genieten van de noodzakelijke bescherming. Ook bestaande lokale beperkingen die via een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan of via verkavelingsvoorschriften bestaan, blijven onverkort van kracht. Voor meer informatie kan je je wenden tot de plaatselijke gemeentediensten.

Terug ...

Nieuws

Carports & overkappingen opendeurdagen 18/03/2019

Opendeurweekend Kortingsactie Carports Terrasoverkappingen Nipacostorme

Carports & overkappingen opendeurdagen 13/03/2019

Op verschillende plaatsen in Vlaanderen zetten onze verdelers van carports en overkappingen hun deuren open!